ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ TRAVEL GUIDE


Ο Ναπολέων είχε πει κάποτε ότι αν  ολόκληρη η γη ήταν μια χώρα η Κωνσταντινούπολη θα ήταν η πρωτεύουσα της. Και παρόλο που δεν μπορώ να ξέρω τι είδε ο Ναπολέων σ’ αυτή την πόλη εκατοντάδες χρόνια πριν και τι ακριβώς είχε στο μυαλό του, κατά κάποιο τρόπο θα συμφωνήσω μαζί του.

Δεν είναι μόνο η γεωγραφική της θέση και το γεγονός ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διασχίσεις μια γέφυρα για να γνωρίσεις δυο διαφορετικές ηπείρους, δυο διαφορετικούς και ταυτόχρονα τόσο ίδιους κόσμους. Είναι και η ιστορία αυτής της πόλης, για την οποία έχεις ακούσει τόσα πολλά και η οποία παρόλο που αποτελεί παρελθόν είναι τόσο παρούσα και με ένα μαγικό τρόπο εναρμονίζεται τέλεια με το τώρα. Είναι και όλες αυτές οι διαφορετικές αυτοκρατορίες, τα έθνη, οι εισβολείς και οι θρησκείες που πέρασαν από αυτή την πόλη και άφησαν όλοι από κάτι, κάτι που την κάνει τόσο διαφορετική και τόσο πλούσια.

Γιατί να παςΓια όλους αυτούς τους λόγους που μόλις ανέφερα και για τόσους άλλους. Καταρχήν γιατί είναι τόσο κοντά μας και ξέρεις ήδη τόσα πολλά γι’ αυτή την πόλη που είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι κάπου στην Ελλάδα. Γιατί επίσης, θα νιώσεις σα να έχεις επισκεφτεί πολλά περισσότερα μέρη από μια μόνη πόλη. Θα νιώσεις σα να βρίσκεσαι στη χώρα σου και παράλληλα θα βλέπεις εικόνες που θα σου θυμίζουν Ευρώπη και άλλες που θα σε μεταφέρουν στα βάθη της Ασίας. Γιατί είναι μια πόλη πανέμορφη, με τεράστια ιστορία, όμορφα παλάτια, εντυπωσιακά τζαμιά και φυσικά την Αγιά Σοφιά.

Πότε να παςΟ καιρός στην Κωνσταντινούπολη έχει πολλές ομοιότητες με αυτόν της Ελλάδας. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές να επισκεφτεί κανείς την πόλη. Οι χειμώνες είναι αρκετά κρύοι και βροχεροί, ενώ το καλοκαίρι η ζέστη είναι πολύ έντονη.

Τι πρέπει να δειςΑγία Σοφία: Εκτός από ένας πολύ εντυπωσιακός ναός η Αγία Σοφία είναι ταυτόχρονα και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Ένα τέλειο παράδειγμα της συνεχούς πάλης ανάμεσα στον χριστιανικό και ισλαμικό κόσμο. Χτίστηκε από τον Ιουστινιανό μεταξύ 532 και 537 και ήταν ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στον κόσμο για 1000 ολόκληρα χρόνια, μέχρι την κατασκευή του καθεδρικού της Σεβίλης το 1520. Μετά  την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1453, η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί, ενώ από το 1935 και μετά λειτουργεί σαν μουσείο.
Μπλε Τζαμί: Το Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ ή Μπλε Τζαμί, όπως είναι περισσότερο γνωστό, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που θα δεις στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο τζαμί το οποίο αποτελείται από πέντε κύριους θόλους και έξι μιναρέδες. Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με όμορφα χαλιά τα οποία καλύπτουν όλη την επιφάνεια του δαπέδου και με πάνω από 20.000 χειροποίητα κεραμίδια μπλε χρώματος, στα οποία οφείλεται και η ονομασία του. Βασιλική Κινστέρνα: Η Βασιλική Κινστέρνα είναι ένα αξιοθέατο αλλιώτικο από τα συ
νηθισμένα. Αυτή η υπόγεια δεξαμενή χτίστηκε το 532 για να φέρει πόσιμο νερό στην Κωνσταντινούπολη. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν 336 στήλοι, οι οποίοι είχαν προέλθει από ερειπωμένους ναούς. Η δεξαμενή αργότερα έκλεισε, και ανακαλύφθηκε ξανά τυχαία από κατοίκους της περιοχής το 1545.Γέφυρα και Πύργος του Γαλατά: Η Γέφυρα του Γαλατά έχει μήκος 490 μέτρα και συνδέει την περιοχή του Sultanahmet με το Beyoğlu. Η γέφυρα αυτή που χτίστηκε το 1994 είναι η πέμπτη γέφυρα που κατασκευάστηκε στο ίδιο σημείο. Από το πάνω μέρος της γέφυρας περνάνε οχήματα και πεζοί, ενώ είναι συνήθως γεμάτη από ψαράδες. Στο κάτω μέρος υπάρχουν αρκετά εστιατόρια στα οποία θα βρείτε κυρίως θαλασσινά. Στη βόρεια πλευρά της γέφυρας διακρίνεται ο πύργος του Γαλατά, ο οποίος έχει ύψος 67 μέτρα και προσφέρει πανοραμική θέα στο Βόσπορο και στον Κεράτιο κόλπο.


Ντολμά Μπαχτσέ: Ένα από τα πιο λαμπερά παλάτια στον κόσμο, το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ (Dolmabahce), με τα 250 δωμάτια και τους όμορφους κήπους είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στην Κωνσταντινούπολη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν το ξύλινο δάπεδό του που μοιάζει με ψηφιδωτό και ο τεράστιος κρυστάλλινος πολυέλαιος βάρους 3,5 τόνων στην αίθουσα του θρόνου.Πλατεία Ταξίμ & Istiklal: Εκτός από το σημείο από το οποίο ξεκινούν όλες οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, η πλατεία Ταξίμ, η κεντρική πλατεία της πόλης αποτελεί την καρδιά της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν πολλά μαγαζιά, εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ από εδώ ξεκινάει και μεγάλος πεζόδρομος της Istiklal.Μεγάλο Παζάρι: Το μεγάλο παζάρι (Κapali carsi), το οποίο χτίστηκε το 1461 είναι μια από τις παλιότερες και μεγαλύτερες σκεπαστές αγορές στον κόσμο. Αποτελείται από περισσότερα από 4000 καταστήματα, τα οποία καταλαμβάνουν 61 δρόμους. Αν και αρκετά εντυπωσιακό, είναι πολύ τουριστικό και κατακλύζεται από κόσμο, γι’ αυτό είναι καλύτερο να το επισκεφτείτε νωρίς το πρωί.Παζάρι Μπαχαρικών: Το παζάρι μπαχαρικών (Μisir carsisi) ή Αιγυπτιακή αγορά όπως είναι επίσης γνωστό, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Μεγάλο Παζάρι, και παρόλο που είναι πιο μικρό είναι ταυτόχρονα και λιγότερο τουριστικό γεγονός που κάνει τη βόλτα σας εδώ πιο ευχάριστη. Είναι μια μεγάλη αγορά στην οποία θα βρείτε κυρίως μπαχαρικά, τσάι, λουκούμια και αποξηραμένα φρούτα. 
Τι πρέπει να κάνεις

Τούρκικο χαμάμ: Μια μέρα στην Κωνσταντινούπολη είναι πάντα γεμάτη και μπορεί να γίνει αρκετά κουραστική. Αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει στο τέλος της μέρας, απολαμβάνοντας ένα μασάζ και ένα ζεστό ατμόλουτρο σε ένα από τα ιστορικά τούρκικα χαμάμ.

Κρουαζιέρα στο Βόσπορο: Αν κουραστείτε από το πολύ περπάτημα, είναι μια ωραία ιδέα να κάνετε ένα διάλειμμα μπαίνοντας σε ένα καραβάκι για να κάνετε μια μικρή κρουαζιέρα (περίπου 2 ώρες) στο Βόσπορο. Είναι εξάλλου μοναδική εμπειρία, να βλέπετε από τη μεριά την Ευρώπη και από την άλλη την Ασία.Ηλιοβασίλεμα: Τα ηλιοβασιλέματα στην Κωνσταντινούπολη είναι πάντα πολύ εντυπωσιακά. Το πορτοκαλί χρώμα του ουρανού, και ο ήλιος που χάνεται πίσω από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας και του Μπλε τζαμιού σε συνδυασμό με τους εκατοντάδες γλάρους που πετούν στον ουρανό κάνει το θέαμα πανέμορφο. Μπορείτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα από κάποιο από τα rooftop bars ή από τη γέφυρα του Γαλατά, αλλά για μένα το ιδανικότερο σημείο είναι το Uskudar. Πάρτε λοιπόν το καραβάκι από το Eminonu μέχρι το σταθμό Uskudar και περπατήστε παράλληλα με το Βόσπορο ώσπου να βρείτε δεκάδες Τούρκους αλλά και τουρίστες να απολαμβάνουν το τσάι τους περιμένοντας το ηλιοβασίλεμα.Τι θα φαςΤούρκικο πρωινό: Οι συνήθειες των Τούρκων στο πρωινό είναι ελαφρώς διαφορετικές από τις ευρωπαϊκές. Αρχικά εδώ το τσάι αντικαθιστά τον καφέ. Επίσης το πρωινό τους απαρτίζεται από πολλά διαφορετικά πιάτα τα οποία περιλαμβάνουν ντομάτες, αγγούρι, ψωμί, τυρί, γιαούρτι, ελιές, βούτυρο, μέλι, μαρμελάδα, αυγά, σουτζούκι και διάφορα είδη πίτας.

Κεφτέδες(köfte): Οι κεφτέδες στην Κωνσταντινούπολη είναι πεντανόστιμοι. Γίνονται από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας και περιέχουν αρκετά μπαχαρικά και βότανα. Σερβίρονται συνήθως με ρύζι, με πράσινες καυτερές πιπεριές ή με μια κόκκινη πικάντικη σάλτσα.

Κεμπάπ: Το κεμπάπ γίνεται από κρέας αρνιού το οποίο ζυμώνεται με αποξηραμένο κόκκινο και πράσινο καυτό πιπέρι και ψήνεται στη σχάρα. Σερβίρονται συνήθως με ψωμί, ψητό κρεμμύδι και πράσινες καυτερές πιπεριές.

Σάντουιτς με ψάρι (Balik ekmek): Ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά του δρόμου στην Κωνσταντινούπολη είναι το  σάντουιτς με ψάρι. Πρόκειται για φιλέτα σκουμπριού, ψημένα στη σχάρα, αλατισμένα και πασπαλίζονται με κόκκινη πιπεριά που τοποθετηθούν σε ένα ψωμάκι με κρεμμύδι, μαρούλι και χυμό λεμονιού. Θα τα βρείτε στα πλωτά ψαροκάικα που βρίσκονται στο τέλος της Γέφυρας του Γαλατά.

Γεμιστή πατάτα(kumpir): Το Kumpir, είναι ένα επίσης πολύ διαδεδομένο φαγητό του δρόμου στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ψημένη πατάτα η οποία κόβεται στη μέση και προστίθεται αλατισμένο βούτυρο και τυρί. Στη συνέχεια ο καθένας προσθέτει τη γέμιση που του αρέσει: μαγιονέζα, τουρσιά, καλαμπόκι, λουκάνικου, μανιτάρια κτλ. Η καλύτερη περιοχή στην πόλη για να δοκιμάσετε τις kumpir είναι το Ortaköy.

Μπακλαβά: Το πιο δημοφιλές επιδόρπιο στην Κωνσταντινούπολη είναι ο μπακλαβάς. Η κύρια διαφορά του από τον μπακλαβά που έχουμε συνηθίσει εμείς είναι ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν φιστίκι Αιγίνης  αντί για καρύδι.

Τούρκικο καφέ & τσάι: Ξέρω ότι ο τούρκικος καφές είναι ο ίδιος με τον ελληνικό αλλά δεν μπορείτε να επισκεφθείτε την Κωνσταντινούπολη χωρίς να τον δοκιμάσετε (έστω για να κάνετε την σύγκριση)! Πρέπει επίσης να δοκιμάσετε και το τσάι τους το οποίο είναι πραγματικά υπέροχο (δοκιμάστε οπωσδήποτε με γεύση μήλο).

Που θα φαςΤους πιο νόστιμους κεφτέδες στην πόλη τους έχω φάει στο Tarihi Sultanahmet Koftecisi κοντά στην Αγία Σοφία. Για κεμπάπ, έχω να προτείνω το Zubeyir Ocakbasi, κοντα στην πλατεία Ταξίμ και το Yirmibir Kebap. Αν πας προς το Ortaköy, πέρνα μια βόλτα από το Borny's Kumpir για να δοκιμάσεις γεμιστή πατάτα. Μπορεί  η Κωνσταντινούπολη να φημίζεται για τον μπακλαβα, αλλά επειδή τα σιροπιαστά δεν είναι του γούστου μου, θα σας πω πάτε στο Inci Pastanesi όπου θα φάτε το καλύτερο προφιτερόλ της πόλης (ναι ναι οι Τούρκοι κάνουν και καταπληκτικό προφιτερόλ!). Τέλος, αν θέλεις να πιεις το ποτό σου με θέα στην πόλη, το αγαπημένο μου μαγαζί είναι το Leb-i Derya.

Πως θα κινηθείςΗ Κωνσταντινούπολη είναι μια μεγάλη πόλη με πολλές ανηφόρες και κατηφόρες, και όπου τα αξιοθέατα απέχουν αρκετά μεταξύ τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορείς να την εξερευνήσεις μόνο περπατώντας. Έχει ωστόσο ένα αρκετά καλό δίκτυο συγκοινωνιών αλλά επειδή πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη πόλη με πολλά διαφορετικά μέσα μεταφοράς, αυτό κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται λίγο περίπλοκο. Η Istanbulkart είναι ο καλύτερος τρόπος να πληρώσετε για τις μεταφορές σας, καθώς πρόκειται για μια επαναχρησιμοποιούμενη κάρτα η οποία καλύπτει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μια επίσης καλή επιλογή μετακίνησης είναι τα ταξί τα οποία είναι αρκετά φθηνά.

Που να μείνεις

Η Κωνσταντινούπολη είναι ένας αρκετά οικονομικός προορισμός όσον αφορά τη διαμονή. Αυτό που έχεις όμως να σκεφτείς πριν καταλήξεις στο ξενοδοχείο σου είναι σε ποια μεριά της πόλης θέλεις να μείνεις. Εάν σε ενδιαφέρει περισσότερο να εξερευνήσεις την Παλιά Πόλη και τη ρωμαϊκή κληρονομιά της, η περιοχή Sultanahmet είναι η ιδανική. Αν θες να βρίσκεσαι πιο κοντά στη μοντέρνα πλευρά της πόλης και σε ενδιαφέρουν τα μαγαζιά και η διασκέδαση, η περιοχή του Galata είναι πιο κατάλληλη.
Αν είσαι τύπος του hostel, το Stay Inn Taksim Hostel είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, στην περιοχή του Sultanahmet πολύ καλές επιλογές αποτελούν τα εξής:
Hotel Nomade
Grand Naki Hotel
Orient Express Hotel- Sirkeci Group
Hotel Nena

Αν προτιμάς την περιοχή του Beyoğlu, μπορείς να ελέγξεις τα παρακάτω:
The Purl Hotel
Hotel Pera Parma
Nordstern Hotel Galata
Art Nouveau Galata


Πως να πας

Το γεγονός ότι είναι τόσο κοντά μας, καθιστά την Κωνσταντινούπολη έναν πολύ εύκολα προσβάσιμο προορισμό. Η πρώτη επιλογή είναι να πας με το αυτοκίνητο σου, αν και εγώ δε θα το επιχειρούσα και νομίζω ότι αν πας θα καταλάβεις τι εννοώ. Οι άλλες δυο επιλογές είναι είτε με λεωφορείο είτε με αεροπλάνο. Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που κάνουν το δρομολόγιο αυτό καθημερινά με λεωφορείο και αναχωρούν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Έχοντας κάνει το ταξίδι τόσο με λεωφορείο όσο και με αεροπλάνο, θα σας πω ότι αν επιλέξετε το λεωφορείο, αυτό αποτελεί σίγουρα την πιο οικονομική λύση αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσετε και την κούραση αφού η απόσταση δεν είναι μικρή. Αντίθετα με το αεροπλάνο θα βρίσκεστε στην πόλη μέσα σε μια ώρα.

Γλώσσα
Τούρκικα

Νόμισμα

Τουρκική λίρα
PIN IT!


Daphne Giannouli

2 comments:

  1. Πολύ χρήσιμο Δάφνη. Η Πόλη είναι αγαπημένος προορισμός, παρά τα κρούσματα που υπάρχουν τελευταία.. Συνέχισε την όμορφη δουλειά σου!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σας ευχαριστώ πολύ Travelen! Είναι μια πανέμορφη πόλη και έτσι πρέπει να τη βλέπουμε, χωρίς να αφήνουμε το φόβο να μας επηρεάζει..

      Delete

INSTAGRAM