ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Οι Βρυξέλλες είναι μια πόλη που όλοι την έχουν ακουστά, λόγω του ότι είναι το διοικητικό κέντρο της Ευρώπης, αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν κάτι περισσότερο για αυτή και ακόμη λιγότεροι αυτοί που θα την έβαζαν στη λίστα με τους επόμενους προορισμούς τους!

Ανήκω κι εγώ σε αυτή την κατηγορία, ή μάλλον ανήκα μέχρι τον Απρίλιο του 2013, που επισκέφτηκα τις Βρυξέλλες για πρώτη φορά. Και ο λόγος που αποφάσισα να κάνω αυτό το ταξίδι δεν ήταν ούτε αυτά που είχα ακούσει για τις Βρυξέλλες (δεν είχα ακούσει τίποτα!), ούτε τα περίφημα και πασίγνωστα αξιοθέατα της (δεν έχει και πολλά από αυτά). Ήταν απλά τα πολύ φτηνά αεροπορικά εισιτήρια σε συνδυασμό με την γενικότερη πεποίθηση μου, ότι κάθε μέρος του κόσμου που επισκέπτεσαι, όσο μικρό ή αδιάφορο κι αν μοιάζει, αφήνει ένα σημάδι στην ψυχή σου.Ξέρω ότι έχετε τις Βρυξέλλες στο μυαλό σας, σαν μια πόλη κρύα, γκρίζα και βαρετή. Και όντως είναι πιο κρύα από την Αθήνα, πιο γκρίζα από τη Βαρκελώνη και πιο βαρετή από το Λονδίνο. Αλλά είναι και πολλά περισσότερα… Είναι μια πολυεθνική πόλη, μια πόλη φιλική, ζωντανή και ταυτόχρονα ήρεμη, όπως άλλωστε είναι και οι άνθρωποι της. Μια πόλη που μυρίζει σοκολάτα και φρεσκοψημένη βάφλα σε κάθε γωνιά της, μια πόλη με μια από τις πιο νόστιμες κουζίνες της Ευρώπης!
Κι αν ακόμη δεν σας έχω πείσει ότι αξίζει να δώσετε στις Βρυξέλλες μια ευκαιρία, ή κι αν το έχω κάνει, είναι ώρα να σας πω τι αξίζει να δείτε όσο είστε εκεί.

Grand Place


Η κεντρική πλατεία της πόλης, είναι ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο αξιοθέατο της, και τολμώ να πω μια από τις ομορφότερες πλατείες που έχω δει στη ζωή μου. Περιτριγυρισμένη από επιβλητικά κτήρια, το πιο εντυπωσιακό εκ των οποίων είναι το δημαρχείο των Βρυξελλών, που ξεχωρίζει από το γοτθικό πύργο του που φτάνει σχεδόν τα 100 μέτρα. Εκεί βρίσκεται και το διάσημο και με εκπληκτική θέα της πλατείας Maison du Cygne, όπου συνήθιζε να πίνει τον καφέ του ο Μαρξ.

Manneken Pis


Το αμέσως μεγαλύτερο και ταυτόχρονα το πιο μικροσκοπικό αξιοθέατο των Βρυξελλών είναι το Manneken Pis. Πρόκειται για ένα χάλκινο άγαλμα που αναπαριστά ένα αγοράκι να κατουράει, και βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1619! Πλέον το άγαλμα έχει την θηλυκή του εκδοχή, το Jeanneke Pis αλλά και τη σκυλήσια, το Het Zinneke, όλα τοποθετημένα σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Ο Τεν-Τεν


Οι Βέλγοι παίρνουν πολύ σοβαρά την παράδοση τους στα κόμικς, τα ονομάζουν μάλιστα ένατη τέχνη. Ενώ έχουν και ένα ολόκληρο μουσείο, το  Centre Belge de la Bande Dessinée, αφιερωμένο σε αυτά και είναι απολύτως λογικό αφού εδώ γεννήθηκαν ο Λούκυ Λούκ, τα Στρουμφάκια και ο Τεν-Τεν. Δεν χρειάζεται να πάει βέβαια κανείς στο συγκεκριμένο μουσείο για να δει τον Τεν-Τεν, αφού μπορεί να τον συναντήσει στις τοιχογραφίες που υπάρχουν σε όλη την πόλη, όπως στο σταθμό Gare du Midi και στο σταθμό του μετρό Stockel. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 40 τοιχογραφίες με διάσημους χαρακτήρες κόμικς στις Βρυξέλλες, με τον πιο αγαπητό βέβαια να είναι ο Τεν-Τεν.

Η Κυριακάτικη αγορά στο Gare du Midi


Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτώ μια πόλη και να μην περάσω από μια τουλάχιστον τοπική αγορά. Αν τύχει να είστε στις Βρυξέλλες Κυριακή, πρέπει να κάνετε μια βόλτα μέχρι το Gare du Midi. Η πολυπολιτισμικότητα σε όλο της το μεγαλείο. Πολύχρωμοι πάγκοι, και άνθρωποι από κάθε μεριά του κόσμου, μπαχαρικά από την Αφρική, ελιές από την Ισπανία, τυριά από τη Γαλλία, φαγητά από το Μαρόκο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά του κόσμου στην οποία βρίσκει κανείς από ρούχα και είδη σπιτιού μέχρι λουλούδια, φρούτα και φαγητά από όποιο μέρος του κόσμου μπορείτε να φανταστείτε.

Palais Royal


Ξέρατε ότι το Βέλγιο έχει βασιλιά; Και αφού έχει βασιλιά, έχει και παλάτι. Το βασιλικό παλάτι των Βρυξελλών, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μπροστά από το πάρκο των Βρυξελλών, είναι το επίσημο παλάτι του βασιλιά και της βασίλισσας των Βέλγων, οι οποίοι όμως δεν κατοικούν πλέον σε αυτό αλλά στο κάστρο του Laeken, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες. Αρχικά χτίστηκε για να χρησιμοποιηθεί σαν κάστρο στα τέλη του 11ου αιώνα, όμως στην πορεία έγινε παλάτι, και από το 1900 έχει τη μορφή που βλέπουμε έως σήμερα.

Mont des Arts


Το Mont des Arts ή αλλιώς ο λόφος των τεχνών, είναι ένας κήπος ο οποίος περιστοιχίζεται από διάφορα μουσεία, όπως το Μουσείο Μουσικών Οργάνων,  το Center of Fine Arts Bozar και το Musée Magritte. Ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα όταν βασιλιάς Λεοπόλδος ο 2ος θέλησε να πλαισιώσει όμορφα το παλάτι του. Είναι το σημείο που προσφέρει την ωραιότερη θέα στην πόλη των Βρυξελλών, αφού από εκεί μπορεί κανείς να δει τον πύργο του δημαρχείου στην Grand Place, το άγαλμα του βασιλιά Αλβέρτο, καθώς και τη Βασιλική της Sacred Heart με τον πράσινο θόλο της.

Cathedral of St. Michael and St. Gudula


Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης είναι από το 1962 ο κεντρικός Καθεδρικός ναός της πόλης. Ο ναός είναι γοτθικού στυλ, με εντυπωσιακά αγάλματα, ενώ τα παράθυρα του είναι διακοσμημένα με όμορφα βιτρό. Ο ναός είναι χτισμένος πάνω σε ένα ρωμαϊκό παρεκκλήσι του 11ου αιώνα, τα ερείπια του οποίου είναι ορατά από την κρύπτη του ναού. Όλοι οι βασιλικοί γάμοι πραγματοποιούνται εδώ, όπως και πολλά κονσέρτα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Parc du Cinquantenaire


Το Parc du Cinquantenaire (πάρκο της 50ης επετείου) είναι ένα μεγάλο πάρκο στην ευρωπαϊκή συνοικία, το επίκεντρο του οποίου είναι η αψίδα της πεντηκονταετίας που σχεδιάστηκε για την Εθνική Έκθεση του 1880 για να τιμήσει την 50ή επέτειο του Βελγίου. Γύρω από το πάρκο βρίσκονται τρία μουσεία, το Royal Museum of the Armed Forces, το Royal Museums of Art and History και το AutoWorld αλλά και ένα τζαμί.

Galeries Royales Saint-Hubert


H Galeries Royales Saint-Hubert, με τον εντυπωσιακό γυάλινο θόλο είναι το πρώτο εμπορικό κέντρο στον κόσμο. Χτίστηκε το 1847 και ενδεχομένως ενέπνευσε άλλες εμπορικές στοές όπως η Galleria Vittorio Emanuele II στο Μιλάνο. Μπορεί τα μαγαζιά εδώ να είναι πιο ακριβά από αυτά που θα βρείτε σε άλλα σημεία στις Βρυξέλλες, αξίζει όμως να επισκεφτείτε οπωσδήποτε μια από τις σοκολατερί.

Σοκολάτες, Βάφλες, Πατάτες και Μπύρες

Η Βέλγικη κουζίνα είναι μια από τις αγαπημένες μου γι’ αυτό οφείλω να σας την παρουσιάσω σε ένα ξεχωριστώ άρθρο. Θα σας πω όμως εδώ με λίγα λόγια όμως τι επιβάλλεται να δοκιμάσετε όσο είστε στις Βρυξέλλες.


Πρώτα από όλα τις σοκολάτες. Δεν είναι τυχαίο που το Βέλγιο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις σοκολάτες του. Στις βόλτες σας στην πόλη θα βρείτε άπειρα μαγαζάκια που φτιάχνουν και πουλάνε σοκολάτες και σοκολατάκια. Οπωσδήποτε περάστε μια βόλτα από το Comptoir de Mathilde, το Neuhaus και το Pierre Marcolini.


Εκτός από τη σοκολάτα τους οι Βέλγοι παινεύονται και για την καλύτερη βάφλα του κόσμου! Ποια βάφλα όμως; Βάφλα Βρυξελλών και η βάφλα Λιέγης; Εγώ προτιμώ τη δεύτερη (εσείς δοκιμάστε και τις δυο για να καταλήξετε στη δική σας αγαπημένο). Το Maison Dandoy και το Waffle Factory είναι τα αγαπημένα μου μέρη για βάφλα στις Βρυξέλλες.


Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο είναι διάσημο το Βέλγιο είναι οι τηγανητές πατάτες. Και θα μου πείτε, εντάξει τηγανιτές πατάτες είναι, τι το φοβερό να έχουν; Κι όμως έχουν! Τηγανίζονται σε λίπος κρέατος και συνδυάζονται με πολλές διαφορετικές σαλτσούλες. Τις καλύτερες τηγανιτές πατάτες θα τις φάτε στο Maisοn Antoine αλλά και στη Fritland, που θα τις συνοδεύσετε και με νοστιμότατα λουκάνικα.


Και τέλος οι μπύρες. Τι να πρωτοπεί κανείς για τις Βελγικές μπύρες… Μπορεί να έχετε ακούσει πολύ περισσότερα για τις Γερμανικές ή τις Τσέχικες, αλλά το Βέλγιο είναι η χώρα με τις περισσότερες ποικιλίες μπύρας στον κόσμο (περίπου 300), ενώ σε αυτή τη μικρή χώρα παράγονται 8.700 μάρκες μπύρας! Περισσότερες από 2000 από αυτές της μάρκες μπορείτε να τις δοκιμάσετε στο Delirium TapHouse.PIN IT!

Daphne Giannouli

No comments:

Post a Comment

INSTAGRAM