Για πολλούς το Παρίσι, είναι συνώνυμο με το μήνα του μέλιτος, τον Πύργο του Άιφελ, τη Ντίσνεϊλαντ και τα ακριβά μαγαζιά. Εγώ από την άλλη, όταν σκέφτομαι το Παρίσι, νιώθω το στομάχι μου να γουργουρίζει καθώς σκέφτομαι αφράτα βουτυρένια κρουασάν, ζεστή παχύρευστη σοκολάτα, ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες και τόσα άλλα…
Γιατί το Παρίσι εκτός από πόλη του ρομαντισμού, του έρωτα, της μόδας είναι ταυτόχρονα και ο παράδεισος των καλοφαγάδων. Αν λοιπόν σχεδιάζεται ένα ταξίδι στο Παρίσι, αφού ρίξετε μια ματιά στις 5 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στο Παρίσι, κρατήστε στο μυαλό σας ότι το να δοκιμάσετε κάποιες από τις κλασσικές παριζιάνικες γεύσεις είναι εξίσου σημαντικό με το να επισκεφτείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.
Κρουασάν
Δεν ξέρω αν υπάρχει ένας άνθρωπος που να μη του αρέσουν τα κρουασάν. Αλλά και να υπάρχει, αν βρεθεί στο Παρίσι θα αλλάξει γνώμη. Απέξω τραγανά με πανέμορφο χρυσαφένιο χρώμα και μέσα αφράτα, με έντονη βουτυρένια γεύση. Δεν έχει καμία σημασία αν θα τα φάτε σκέτα, με σοκολάτα, μαρμελάδα ή ζαμπόν, γιατί με όλους τους τρόπους είναι υπέροχα.
Που θα τα φάτε: Στο Blé Sucré και στο Du Pain et des Idées ( εδώ δοκιμάστε οπωσδήποτε και τα pistachio chocolate escargots)
Ζεστή σοκολάτα
Η ζεστή σοκολάτα στο Παρίσι είναι ταυτισμένη με ένα μαγαζί. Την Angelina. Η Angelina βρίσκεται στην οδό 226 Rue de Rivoli, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το μουσείο του Λούβρου. Μετά την επίσκεψη σας στο μουσείο λοιπόν, περάστε μια βόλτα από αυτό το πανέμορφο café, για να απολαύσετε την πιο πλούσια και κρεμώδη ζεστή σοκολάτα που έχετε πιει ποτέ!
Που θα την πιείτε: Στην Angelina
Croque-monsieur
Δεν υπάρχει café στο Παρίσι που να μην έχει στο μενού το croque-monsieur. Αν ψάχνεται κάτι χορταστικό και νόστιμο να τσιμπήσετε, δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτό το ζεστό και τραγανό σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί που συνήθως σερβίρεται με σάλτσα μπεσαμέλ. Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης και το croque-madame, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με ένα τηγανιτό αυγό στην κορυφή.
Που θα το φάτε: Στο Les Deux Magots και στο BuvetteGastrothèque
Κρέπες
Δεν μου άρεσαν ποτέ οι γλυκές κρέπες, θέλω η κρέπα να έχει μέσα αλλαντικά, τυρί και κάποια σαλάτα. Και το ίδιο φαίνεται να προτιμούν και οι Γάλλοι. Όταν έρθετε λοιπόν στο Παρίσι, μην παραγγείλετε κρέπα με νουτέλα, αλλά μια αλμυρή, χορταστική κρέπα με ζύμη τόσο λεπτή που μοιάζει με χαρτί (gallete).
Που θα τις φάτε: Στο Au P'tit Grec και στο Crêperie Josselin
Φαλάφελ
Και κάπου εδώ θα μου πείτε, από πού κι ως που να φάω φαλάφελ στο Παρίσι. Και εν μέρει έχετε δίκιο. Προσωπικά, είναι ελάχιστες οι φορές που επισκέπτομαι ένα μέρος και επιλέγω να φάω κάτι που προέρχεται από μια άλλη κουζίνα. Αλλά υπάρχουν κι αυτές οι φορές που επιβάλλεται να κάνεις μια εξαίρεση. Αν βρεθείτε λοιπόν στο Marais και θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις Γαλλικές γεύσεις τα φαλάφελ είναι ότι καλύτερο μπορείτε να επιλέξετε.
Που θα τα φάτε: Στο L'As du Fallafel
Μπριζόλα με τηγανιτές πατάτες
Δεν νομίζω να υπάρχει πιάτο τόσο ταυτισμένο με τη Γαλλική κουζίνα όσο μια μοσχαρίσια μπριζόλα συνοδευμένη από τηγανητές πατάτες. Είτε την προτιμάται rare (σχεδόν ωμή), είτε medium (μέτρια ψημένη), είτε well done (καλοψημένη), σας εγγυώμαι ότι στο Παρίσι θα φάτε τις καλύτερες μπριζόλες της ζωής σας!
Που θα τη φάτε: Στο Le relais de l'entrecote
Μοσχάρι Bourguignon
Υπάρχουν ελάχιστα πιάτα που μπορούν να συγκριθούν με την πλούσια και γεμάτη γεύση που κατακλύζει το στόμα σας όταν δοκιμάζεται το Μοσχαράκι Bourguignon. Είναι ένα ακόμη κλασικό γαλλικό πιάτο με βάση το μοσχάρι, το οποίο μαγειρεύεται με κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, μανιτάρια και μπέικον.
Που θα το φάτε: Στο Chez Fernand και στο Au DernierMétro
Πάπια
Στο Παρίσι έφαγα πάπια για πρώτη φορά στη ζωή μου. Και τη λάτρεψα! Δοκιμάστε είτε magret de canard, το οποίο είναι ζουμερό στήθος πάπιας με ξεροψημένη πέτσα είτε confit de canard, το οποίο είναι τρυφερό μπούτι της πάπιας, μαγειρεμένο στο δικό του λίπος.
Macaron
Ακόμη κι αν δεν έχετε πάει στο Παρίσι, έχετε σίγουρα δει φωτογραφίες με αυτά τα μικρά πολύχρωμα στρογγυλά γλυκάκια. Τα Macaron είναι μπισκότα, και μάλιστα τα μπισκότα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γαλλία, τα οποία βγαίνουν σε διάφορα χρώματα και γεύσεις και λιώνουν στην κυριολεξία στο στόμα. Δοκιμάστε αρκετά, μέχρι να ανακαλύψετε την δικιά σας αγαπημένη γεύση.
Που θα τα φάτε: Στο Ladurée (εδώ δοκιμάστε και Kouign Amann) και στο Café Pouchkine
Εκλέρ
Ωραία τα macaron, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με ένα ελαφρύ, κρεμώδες εκλέρ (éclair). Φτιάχτηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα και είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά Γαλλικά επιδόρπια. Θα τα βρείτε παντού με πολλές ενδιαφέρουσες παραλλαγές.
Που θα τα φάτε: Στο Stohrer και στο Eric Kayser (εδώ δοκιμάστε και financiers-κέικ αμυγδάλου)
PIN IT!
No comments:
Post a Comment