Τώρα που το road trip μας στην Κύπρο έφτασε στο τέλος του και έχοντας επισκεφτεί το μεγαλύτερο μέρος του νησιού μπορώ να πω με σιγουριά ότι η Λεμεσός είναι για μένα η ομορφότερη πόλη της Κύπρου. Τι είναι αυτό που την έκανε να μοιάζει τόσο όμορφη στα μάτια μου; Είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο συνδυάζει το παρελθόν με το σήμερα, οι δρόμοι που σφύζουν από ζωή, οι άνθρωποι που διασκεδάζουν μέχρι αργά το βράδυ, σε πανέμορφα μαγαζάκια στη σκιά μνημείων εκατοντάδων ετών. Είναι τα πολύχρωμα γκράφιτι που δίνουν ζωή σε στενά δρομάκια που μοιάζουν ξεχασμένα στο χρόνο. Είναι ο πανέμορφος παραλιακός πεζόδρομος που θα ζήλευαν πολλές πόλεις του κόσμου.
Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στον κόλπο του Ακρωτηρίου, η Λεμεσός είναι η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου. Η πόλη της Λεμεσού ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια και αρχικά ονομαζόταν Νεάπολις, αφού είναι χτισμένη ανάμεσα σε δυο σημαντικές πόλεις τις αρχαιότητας, την Αμαθούντα στα ανατολικά και το Κούριο στα δυτικά.
Αν σχεδιάζεται να επισκεφτείτε την Κύπρο, θα σας συμβούλευα να αφιερώσετε τουλάχιστον 2 μέρες στην πόλη της Λεμεσού ή εναλλακτικά να τη χρησιμοποιήσετε ως βάση σας για να εξερευνήσετε το νησί λόγω της πολύ βολικής γεωγραφικής της θέσης, αφού απέχει περίπου 45 λεπτά από τα αεροδρόμια της Πάφου και της Λάρνακας και μόλις μιάμιση ώρα από τη Λευκωσία (δες περισσότερα για τη διαμονή μου στη Λεμεσό, εδώ!).
Όσο κι αν σκοπεύετε να μείνετε στη Λεμεσό όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα!
Ιερό Απόλλωνος Υλάτη
Το Ιερό του Απόλλωνος Υλάτη, ήταν αφιερωμένο στο θεό των δασών και είναι το πρώτο από τα σημαντικά αξιοθέατα της Λεμεσού που συναντήσαμε ερχόμενοι από την Πάφο. Το αρχαίο ιερό κτίστηκε κατά την εποχή του Χαλκού, ενώ καταστράφηκε από έναν μεγάλο σεισμό το 365 π.Χ. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο έγιναν σημαντικές επεκτάσεις και μετατροπές στο χώρο, ενώ δημιουργήθηκαν ακόμη και κάποια κτίσματα στα οποία πιθανώς διέμεναν οι επισκέπτες του ιερού. Η πιο γνωστή αναφορά στο Ιερό του Απόλλωνος Υλάτη, αποδίδεται στον Στραύρωνα, σύμφωνα με τον οποίο, “σε ακρωτήρι μετά το Κούριον, το οποίο έβλεπε προς Ρόδον, πετούσαν όσους άγγιζαν τον βωμό του Απόλλωνα”, ενώ θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Κύπρου.
Είσοδος: 2,5 ευρώ
Κούριο
Φεύγοντας από το Ιερό του Απόλλωνος Υλάτη, κατευθυνόμενοι προς Λεμεσό συναντάμε τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην συγκεκριμένη περιοχή μαρτυρούν ότι το Κούριον αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια ολόκληρης της Κύπρου, που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ιδρύθηκε από Αχαιούς που ήρθαν από το Άργος της Πελοποννήσου και η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό του 365 π.Χ. Τα περίφημα ψηφιδωτά του Κουρίου, στην Οικία του Ευστόλιου, είναι το πρώτο σημαντικό εύρημα το οποίο συναντά ο επισκέπτης καθώς εισέρχεται στο χώρο, ενώ ακολουθούν το πανέμορφο Ελληνορωμαϊκό θέατρο, το οποίο χτίστηκε το 2ο αιώνα π.Χ., τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς, η Επισκοπική Παλαιοχριστιανική Βασιλική καθώς και το στάδιο του Κουρίου το οποίο έχει χωρητικότητα 6.000 θεατών.
Είσοδος: 4,5 ευρώ
Κάστρο Κολοσσίου
Συνεχίζοντας προς Λεμεσό, λίγο μετά το Κούριο βρίσκεται το Μεσαιωνικό Κάστρο του Κολοσσίου. Η θέση του Κάστρου ήταν στρατηγική, καθώς πίσω του απλώνεται μια από τις πιο έφορες κοιλάδες του νησιού όπου άκμαζε η παραγωγή ζαχαροκάλαμου. Χτίστηκε το 1210 από τους Φράγκους, ενώ η σημερινή του μορφή παραμένει η ίδια από τον 15ο αιώνα. Κατά την περίοδο των σταυροφοριών οι σταυροφόροι του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ ίδρυσαν εδώ το αρχηγείο τους, ενώ αργότερα το κάστρο πέρασε στην κυριαρχία των Ναϊτών Ιπποτών.
Είσοδος: 2,5 ευρώ
Αλυκή Ακρωτηρίου
Μετά την επίσκεψη στο Κάστρο του Κολοσσίου, κατηφορίζουμε λίγο πιο νότια (μόλις 6 χιλιόμετρα) για να συναντήσουμε την Αλυκή Ακρωτηρίου ή Αλυκή Λεμεσού. Η Αλυκή Ακρωτηρίου είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Κύπρου, ενώ σύμφωνα με τους γεωλόγους η περιοχή του ακρωτηρίου στο παρελθόν ήταν νησί. Θεωρείται ένα από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Μεσογείου καθώς προσελκύει κάθε χειμώνα χιλιάδες πτηνά τα οποία την χρησιμοποιούν σαν ενδιάμεσο σταθμό κατά τη διαδικασία μετανάστευσής τους. Ανάμεσα στα χιλιάδες πτηνά ξεχωρίζουν τα εντυπωσιακά ροζ φλαμίνγκο τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού
Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού είναι χτισμένο πολύ κοντά στο παλιό λιμάνι, στο σημείο που παλιότερα βρισκόταν ένα βυζαντινό Κάστρο και θεωρείται τμήμα ενός μεγαλύτερου Κάστρου το οποίο όμως δεν έχει διασωθεί. Η παράδοση λέει ότι εδώ, το 1191 ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας και την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας, γεγονός που αμφισβητείται ωστόσο από τους ιστορικούς που υποστηρίζουν ότι το κάστρο χτίστηκε μετά το 1191. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν το Κάστρο το 1570 και το χρησιμοποίησαν ως φυλακή, ενώ κατά την Αγγλοκρατία λειτουργούσε ως αστυνομικό τμήμα. Σήμερα, μέσα στο Κάστρο στεγάζεται το Μεσαιωνικό Μουσείο, με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα από όλη την Κύπρο.
Είσοδος: 4,5 ευρώ
Δημοτική Αγορά
Κάνοντας ένα διάλειμμα από τα ιστορικά μνημεία, η Δημοτική Αγορά της Λεμεσού και η Πλατεία Αγοράς με τα πολλά μαγαζάκια και την ζωντανή ατμόσφαιρα στην παλιά πόλη της Λεμεσού, μας επαναφέρει σιγά σιγά στο σήμερα. Η Δημοτική Αγορά είναι ένα πέτρινο διατηρητέο κτίριο, που καλύπτει ένα ολόκληρο τετράγωνο στην καρδιά της Λεμεσού. Η αγορά χτίστηκε το 1917 και αποτελούσε για πολλές δεκαετίες το σημείο συνάντησης και εμπορικής δραστηριότητας των ντόπιων. Με την επέκταση της πόλης, η αγορά άρχισε να παρακμάζει, σήμερα όμως ανακαινισμένη πλέον, γίνεται ξανά το κέντρο της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Λεμεσού και μια υπέροχη ευκαιρία για τους επισκέπτες να περιπλανηθούν ανάμεσα στους πολύχρωμους πάγκους και να δοκιμάσουν τοπικά κυπριακά προϊόντα.
Μώλος
Ο παραλιακός πεζόδρομος της Λεμεσού, ή Μώλος όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης και το ιδανικό μέρος για μια απογευματινή βόλτα με τα πόδια ή με ποδήλατο. Δεν πρόκειται για έναν απλό πεζόδρομο, αλλά για ένα πανέμορφο πάρκο, με πανύψηλους φοίνικες και διάφορα άλλα είδη δέντρων, μικρές και μεγάλες αποβάθρες, σιντριβάνια, διάφορα γλυπτά Κύπριων και διεθνών καλλιτεχνών και πολλά καφέ και εστιατόρια. Ο Μώλος, αρχίζει από το παλιό λιμάνι της πόλης και φτάνει μέχρι την παραλία Ολύμπιων, καλύπτοντας μια έκταση σχεδόν ενάμιση χιλιομέτρου.
Μαρίνα
Η Μαρίνα της Λεμεσού είναι χωρίς αμφιβολία το πιο κοσμοπολίτικο σημείο της πόλης. Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο τμήμα του λιμανιού της Λεμεσού, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 650 σκάφη. Εδώ βρίσκονται κάποια από τα πιο ακριβά και μοντέρνα διαμερίσματα της πόλης, πολλά εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα διάσημων οίκων. Ένα από τα κτίρια που ξεχωρίζουν στην Μαρίνα της Λεμεσού είναι το διατηρητέο κτίριο του Τρακασόλ που χρονολογείται από το 19ο αιώνα και χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη χαρουπιού, ενώ πλέον έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.
Ακτή του Κυβερνήτη (Governor’s Bay)
Σίγουρα ένας από τους λόγους που θα έρθετε στην Κύπρο είναι οι μαγευτικές παραλίες της. Λίγο έξω από την Λεμεσό λοιπόν (περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο), δίπλα στο χωριό Πεντάκωμο, βρίσκεται η Ακτή του Κυβερνήτη (Governor’s Bay). Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες παραλίες όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρου του νησιού, κυρίως λόγω της εντυπωσιακής αντίθεσης που δημιουργεί η σκούρα γκρι άμμος με τα ολόλευκα βράχια και το βαθύ μπλε της θάλασσας. Δίπλα ακριβώς στην παραλία του Κυβερνήτη, βρίσκεται η εξίσου όμορφη παραλία Κάλυμνος η οποία διαφέρει ωστόσο αρκετά καθώς το έδαφος της δεν είναι ιδιαίτερα βραχώδες.
Ο δρόμος του Κρασιού
Η αλήθεια είναι ότι γνώριζα ελάχιστα για τα κρασιά της Κύπρου πριν επισκεφτώ το νησί. Μπορεί να είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένα από τα Ιταλικά ή τα Ισπανικά κρασιά, αλλά από την πρώτη κιόλας δοκιμή θα πειστείτε ότι αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να περιπλανηθείτε στους αμπελώνες της ενδοχώρας και να επισκεφτείτε κάποια τοπικά οινοποιεία. Κάποια από τα πιο γραφικά χωριουδάκια του νησιού, τα οποία παράγουν ταυτόχρονα και εξαιρετικό κρασί, βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη της Λεμεσού στις νότιες πλαγιές του Τρόοδους. Ένα από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής, το οποίο είναι αρκετά δημοφιλές ανάμεσα στους τουρίστες είναι ο Όμοδος ο οποίος βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Λεμεσού, ενώ υπάρχουν περίπου 20 ακόμη χωριά χτισμένα σε πανέμορφες τοποθεσίες, μέσα στο πράσινο ανάμεσα στα οποίο ξεχώρισα τα χωριά Λόφου, Κοιλάνι και Άρσος.
Disclaimer: Το ταξίδι μου στην Κύπρο έγινε σε συνεργασία με το VisitCyprus, αλλά όλες οι απόψεις που καταγράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο είναι δικές μου!
Πολύ ωραίο το άρθρο σου.Πολύ όμορφη η Κύπρος γενικά αλλά πιστεύω ότι η ομορφότερη πόλη είναι όντως η Λεμεσός.
ReplyDelete