Τεράστιες, φωτισμένες λεωφόροι, μοντέρνα αρχιτεκτονική, φουτουριστικές γέφυρες, απόλυτη οργάνωση και καθαριότητα. Σίγουρα αυτή δεν ήταν η εικόνα της Τιφλίδας όπως την είχα στο μυαλό μου από τα λίγα που είχα δει και διαβάσει πριν την επισκεφτώ. Κι όμως, η πρωτεύουσα της Γεωργίας διαθέτει όλα τα παραπάνω, μην έχοντας να ζηλέψει το παραμικρό από τις διάσημες πρωτεύουσες της Δύσης, ξαφνιάζοντας ευχάριστα τον επισκέπτη από τα πρώτα κιόλας λεπτά.
Αυτό που κάνει ωστόσο την Τιφλίδα μοναδική είναι ο τρόπος που αυτή η μοντέρνα, ζωντανή πόλη, αγκαλιάζει την τεράστια ιστορία και το έντονο παρελθόν της, κάνοντας τα κομμάτι του σήμερα. Γειτονίες που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει πολλές δεκαετίες πριν, σπίτια ερειπωμένα που τους δίνουν ζωή οι φωνές των παιδιών που παίζουν ανέμελα στην αυλή και η χρωματιστή μπουγάδα που ανεμίζει στο μπαλκόνι, ενώ λίγο πιο δίπλα στέκονται φωτισμένες βιτρίνες διάσημων οίκων και καλοντυμένες κυρίες που περιμένουν στην ουρά έξω από τα δεκάδες θέατρα.
Όσες μέρες κι αν περάσεις στην Τιφλίδα δε θα χορτάσεις αυτές τις αντιθέσεις και δε θα καταλάβεις ποτέ πως αυτή η πανέμορφη χώρα που ακροβατεί μεταξύ Ευρώπης και Ασίας καταφέρνει να περνά απαρατήρητη..
Τι πρέπει να δεις
Γέφυρα της Ειρήνης
Η διάσημη γέφυρα της πόλης κατασκευάστηκε το 2010 για να ενώσει την παλιά Τιφλίδα με την νέα πόλη. Η φουτουριστική αυτή πεζογέφυρα έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου από γυαλί και χάλυβα, ενώ το βράδυ φωτίζεται από χιλιάδες LED λαμπάκια. Από εδώ, μπορεί κανείς να δει όλη την πόλη, ενώ διακρίνονται και κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Τιφλίδας όπως η εκκλησία Metekhi, το κάστρο Narikala, το προεδρικό παλάτι και το πανέμορφο πάρκο Rike που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
Κάστρο Narikala
Το φρούριο Narikala στέκεται επιβλητικό πάνω από την πόλη της Τιφλίδας και τον ποταμό Κούρα. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα και επεκτάθηκε σημαντικά από το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών κατά των 7ο αιώνα. Η σημερινή του ονομασία προήλθε από τους Μογγόλους, οι οποίοι έδωσαν στο κάστρο το όνομα "Narin Qala" που σημαίνει μικρό φρούριο. Το 1827 μεγάλο μέρος τους κάστρου καταστράφηκε μετά από σεισμό κι έτσι σήμερα μπορούμε να δούμε μόνο ένα μικρό μέρος του. Η θέα από εδώ είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ενώ λίγο πιο δίπλα βρίσκεται και το ύψους 20 μέτρων άγαλμα της γεωργιανής μητέρας, Kartlis Deda. Υπάρχουν 2 τρόποι για να ανεβεί κανείς στο Narikala, αν δεν σας πτοούν οι αρκετά ανηφορικοί δρόμοι, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι το φρούριο, διασχίζοντας κάποιες από τις πιο όμορφες γειτονιές της παλιάς πόλης. Αν πάλι προτιμάτε έναν πιο ξεκούραστο αλλά εξίσου εντυπωσιακό τρόπο, μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ, το οποίο ξεκινά από την απέναντι όχθη του ποταμού και να φτάσετε μέχρι το κάστρο θαυμάζοντας παράλληλα την πόλη από ψηλά.
Παλιά Πόλη
Η παλιά πόλη, η οποία αποτελεί και το τουριστικό κέντρο της Τιφλίδας είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου κάτω από το κάστρο Narikala. Μια βόλτα στα στενά ανηφορικά δρομάκια της παλιάς πόλης σε μεταφέρει αυτόματα σε άλλη εποχή και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα μικρό ορεινό χωριό και όχι σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα. Σχεδόν όλα τα κτίρια της παλιάς πόλης έχουν χτιστεί αρκετούς αιώνες πριν, με τις φθορές του χρόνου να είναι εμφανείς αλλά να μην επηρεάζουν στο παραμικρό τη γοητεία που εκπέμπουν.
Εκκλησία Metekhi
Οι Γεωργιανοί είναι ένας από τους πιο βαθειά θρησκευόμενους λαούς και για το λόγο αυτό στην Τιφλίδα θα βρει κανείς πάρα πολλούς ναούς. Ένας από τους εντυπωσιακότερους, χτισμένος στην αριστερή όχθη του ποταμού είναι ο Metekhi. Η ονομασία Metekhi, σημαίνει η περιοχή γύρω από το παλάτι, αφού βρίσκεται στο σημείο που ο βασιλιάς Vakhtang Gorgasali έχτισε μια εκκλησία και ένα οχυρό, στο οποίο έμενε και ο ίδιος, όταν έκανε την Τιφλίδα πρωτεύουσα της Γεωργίας τον 5ο αιώνα. Ο σημερινός ναός που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου χτίστηκε από τον Γεωργιανό βασιλιά Demetre Tavdadebuli, το 13ο αιώνα. Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφτεί κανείς το συγκεκριμένο ναό είναι ότι λόγω της θέσης του προσφέρει θέα 360 μοιρών στην πόλη της Τιφλίδας.
Tsminda Sameba Cathedral
Ο επιβλητικός Καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας θεωρείται το κέντρο της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι ορατός σχεδόν από κάθε σημείο της πόλης. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2004, αφού κράτησε 10 ολόκληρα χρόνια, καθιστώντας τον 3ο ψηλότερο ορθόδοξο καθεδρικό ναό του κόσμου και έναν από τους μεγαλύτερους ναούς του κόσμου σε συνολική έκταση.
Sulphur Baths
Μια από τις ομορφότερες περιοχές της πόλης, στους πρόποδες του φρουρίου Narikala είναι το Abanotubani. Οι θερμές πηγές θείου που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή είναι αυτές που σύμφωνα με το μύθο έκαναν τον Vakhtang Georgasali να εγκατασταθεί στην πόλη και να την κηρύξει ως τη νέα πρωτεύουσα της Γεωργίας, αλλά και αυτές που έδωσαν το όνομα τους στην πόλη, αφού Τιφλίδα σημαίνει ζεστός. Μια επίσκεψη στην περιοχή λοιπόν επιβάλλεται τόσο για να περιηγηθείτε ανάμεσα στις κόκκινες θολωτές στέγες, όσο και για να χαλαρώσετε επισκεπτόμενοι ένα από λουτρά. Στο Abanotubani θα βρείτε περίπου 10 διαφορετικά λουτρά, όπου μπορείτε να κλείσετε το δικό σας ιδιωτικό δωμάτιο, σε διάφορα μεγέθη και τιμές. Εμείς επιλέξαμε το πρόσφατα ανακαινισμένο Orbeliani bathhouse, το οποίο αν βρεθείτε στην περιοχή σίγουρα θα προσέξετε λόγω της εντυπωσιακής του πρόσοψης.
Που να μείνεις
Η Τιφλίδα αποτελεί έναν από τους πιο value for money προορισμούς, γεγονός που σημαίνει ότι θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές σε καταλύματα σε πολύ καλές τιμές. Αν ψάχνεται ένα μέρος γεμάτο χρώμα και ζωντάνια το οποίο όμως να διατηρεί πολλά στοιχεία του έντονου παρελθόντος της πόλης, το Fabrika Hostel & Suites είναι το ιδανικό μέρος (διάβασε περισσότερα για τη διαμονή μου στο Fabrika, εδώ). Αν βέβαια προτιμάτε μια πιο πολυτελή επιλογή, το Rooms Hotel, το οποίο ανήκει στον ίδιο όμιλο με το Fabrika, θα σας ενθουσιάσει.
No comments:
Post a Comment